Virtuvės spalvos

2F4BA7A9DE311113951F7DD965A9

Virtuvė skirta ne tik maistui gaminti, dažnai ji yra šeimyninių pietų ir nuoširdaus bendravimo vieta. Virtuvė – namų židinio vieta, kurią kiekvienas stengiasi išsaugoti. Todėl labai svarbu padaryti virtuvę jaukia, sukeliančia išskirtinai tik teigiamas emocijas. Ypatingą dėmesį apipavidalinant virtuvę reikia skirti spalvos pasirinkimui. Mat kambaryje be spalvinės harmonijos žmogus jaučia diskomfortą.

Skirtingi žmonės renkasi skirtingą spalvą. Tačiau visgi galima išskirti keletą bendrų spalvų suvokimo tendencijų.

Geltona – saulės spalva, amžinybės simbolis Rytuose. Ji nuteikia optimistiškai, sukuria šilumos ir jaukumo atmosferą. Oranžinė spalva savo poveikiu pralenkia geltoną, dar labiau sustiprindama gyvenimo džiaugsmo pojūtį.

Raudona – gyvenimo, meilės ir aistros spalva. Sodri raudona spalva – aštrus dirgiklis, todėl geriau naudoti šios spalvos minkštesnius atspalvius – rožinę, koralinę, bordo.

Išvardintos spalvos stimuliuoja ir sustiprina apetitą, padeda geriau įsisavinti maistą. Todėl jos gerai tinka virtuvės apipavidalinimui. Tačiau, jeigu visi šeimos nariai linkę nutukti, šių spalvų savybė skatinti apetitą gali iškrėsti piktą pokštą. Tačiau nereikia pamiršti, jog šviesa gali sukurti erdvės padidinimo arba sumažinimo iliuziją. Pernelyg sodrios spalvos – raudonai oranžinė, geltona, ryški ochros – vizualiai susiaurina kambarį.

Žydra – dangaus ir jūros spalva – simbolizuoja dvasinę ramybę ir susitaikymą. Ši spalva pripildo patalpą vėsa ir optiškai ją padidina. O štai ryškiai mėlynos spalvos naudojimas ant virtuvės sienų nepatartinas. Gamtoje labai mažai maisto produktų, turinčių mėlyną spalvą, todėl ji slopina apetitą. Violetinė – raudonos ir mėlynos mišinys – pasižymi šių dviejų spalvų charakteristikomis. Mėlyna sulaiko raudonos spaudimą, o raudona savo ruožtu atskiedžia mėlynos šaltumą.

Žalia – ramybės ir harmonijos spalva – daro žmogų darbingesnį ir nevargina akių. Taikios žalios ir aktyvios geltonos spalvos derinys leidžia pasiekti harmonijos virtuvės interjere.

Balta – sukuria lengvumo pojūtį, tačiau asociatyviai priartina virtuvę prie laboratorijos. Todėl geriau ją naudoti derinant su kitomis spalvomis. Balta spalva suminkština mėlynos šaltumą, sukuria raudonos spalvos agresyvumo pusiausvyrą. Ruda – pati iš savęs neutrali spalva, neiššaukianti ryškiai išreikštų emocijų, tačiau geltonai rudos spalvos atspalviai sukuria nesivaržymo ir dvasinio artumo atmosferą. Tuo tarpu tamsūs rudos ir juodos atspalviai  yra nepageidautini  virtuvėje – jie slopina apetitą ir vizualiai sumažina patalpą.

Renkantis spalvas, skvarbiusia pasiekti harmoningo spalvų ir atspalvių derinio.  Jie gali derėti pagal kontrastą arba pagal vienos spalvos atspalvius. Neverta derinti spalvų pagal proporciją 1:1. Pagal aukso vidurio taisyklę pagrindinės ir papildomos spalvos santykis turi būti 5:3. Darbo vietoje ryškios kontrastinės spalvos, nuolat esančios regėjimo lauke, vargina akis. Geriau naudoti šias spalvas prislopintas. Tokiame neutraliame fone galima išdėstyti ir kelias atskiras ryškias dėmes.

Leave a Reply